Har ungdom tillit til helsevesenet? Lanseringen av Ungdomshøringen 2024!

Fredag 13. september ble «Ungdomshøringen: ungdom om helse 2024» lansert. I den forbindelse ble flere aktører invitert til å kommentere på resultatene og funnene fra årets rapport. Under finner du hovedtrekkene fra ungdomshøringen, og hvilket behov Osloungdommen har.

Av: UngOrg

Den ferske rapporten viser at ungdom tror de kommer til å få bedre helse enn sine foreldre, og virker dermed mer helseoptimistiske med fremtidsutsiktene til egen helse. Det er større fokus på trening og kosthold enn det var før, bekrefter høringen. Det var likevel noen som hadde motsatt oppfatning.

 

Vi som generasjon er ikke flinkere enn forrige generasjon til å ta vare på kroppen vår.

– Gutt, 17 år, Frogner

 

 

Hvordan kan Oslo hjelpe ungdommen til å ta vare på sin helse? Noe deltakerne mente var en forutsetning for at ungdom skulle være mer i fysisk aktivitet var flere gratistilbud i nærmiljøet.

Vi trenger gratistilbud til de som ikke har råd. Det har blitt dyrt med basketball og fotball, for eksempel.

         – Jente, 15 år, Nordstrand

 

En informasjonskløft som må fylles hos ungdom og voksne

 

Et funn som rapporten trekker frem er at det virker som at ungdom har et like naturlig forhold til sin psykiske helse som sin fysiske. Likevel mener mange ungdom at det er et mangel på undervisning om psykisk helse. Dessuten viser funnene at det er en informasjonskløft som må dekkes hos ungdom, men også lærerne.

 

Lære om panikk- og angstanfall. Jeg vil at lærere lærer mer om dette for å vite hva man skal gjøre, og at også andre rundt lærer mer om det. Jeg hadde panikkanfall på skolen og da visste ingen hva de skulle gjøre og jeg ble sendt til sykehuset.

– Gutt, 17 år, Frogner

Jeg ønsker meg en dag om psykisk helse og hvordan man håndterer det. Jeg ønsker informasjon om hvordan man kan hjelpe andre, både venner og andre man møter.

– Jente, 16 år, Nordre Aker

 

Kjønnsforskjeller i helse

I svarene fra spørreundersøkelsen er det jentene som oppgir at de er mest fornøyde med den psykiske helsen sin – i tillegg til svarene fra høringen. Noe som er med å utfordre tallene fra Ung I Oslo-undersøkelsen.

 

Når vi stilte Osloungdommene spørsmålet om de har noen å snakke med når de har det vanskelig, var det 78,8% av jentene som bekreftet at de hadde noen å snakke med. Derimot var det kun 57,7% av guttene som kunne svare det samme.

 

Er du lei deg trenger du ikke alltid å snakke om det, men du trenger noen å snakke med.

– Gutt, 13 år, Nordstrand

 

Et tiltak som Osloungdommen mener kan bedre deres psykiske helse er fritidsklubber.
Flere av gruppene under høringen snakket om viktigheten av fritidsklubber – unge trenger en arena der de kan slappe av og ha det gøy sammen.

 

Seksuell helse: et tabubelagt tema

Seksualitet er noe mange synes er utfordrende å snakke om, men hvem snakker ungdom med om seksualitet? De aller fleste svarte at de kan snakke med venner, foreldre og voksne på skolen. Likevel svarte en stor andel av deltakerne at de har erfart at deres lærere blir kleine når de skal ha seksualitetsundervisning med klassen, og at man får en følelse av at lærerne vil ha det overstått. Flere av ungdommene svarer at det ville være enklere å stille spørsmål til en ekstern person.

 

Bra å ha sexolog innom man kan stille anonyme spørsmål til. Gjerne ha mindre grupper, for da blir det tryggere å stille spørsmål og si hva man tenker.

– Gutt, 17 år, Grünerløkka

 

Helsetilbudene for ungdom i Oslo er mangfoldige, men kunnskap om tilbudene er avgjørende for at ungdom skal få den hjelpen de trenger. Likevel gir ungdom uttrykk for at tilgjengelighet og tillit er kritiske faktorer for at disse tilbudene skal fungere effektivt.

 

Et problem er forskjellige åpningstider. Det som er utenfor skolen må være åpent på kvelden. En helsestasjon som stenger fire eller fem er ikke tilgjengelig.

          – Gutt, 17 år, Nordre Aker

 

Hva kan vi lære av årets ungdomshøring?

Ungdomshøringen viser tydelig at ungdom i Oslo har et sterkt engasjement for egen helse,  og at de har konkrete forslag til hvordan byens tilbud kan forbedres for å imøtekomme deres behov. Det er viktig at vi tar disse innspillene på alvor for å sikre en fremtid hvor ungdom har tilgang til nødvendige ressurser, trygge møteplasser og relevant helseinformasjon. Ungdommene har talt – nå er det opp til oss alle å lytte og handle.

Ungdomshøringen

UngOrgs underavdeling UngMed produserer rapporten på oppdrag fra Oslo kommune. UngOrg oppfordrer til at denne rapporten brukes aktivt, for det er ikke bare aktuelt, men også nødvendig å jobbe for at ungdom opplever medbestemmelse over sin egen helse.

UngOrg håper denne rapporten vil inspirere til handling og videre dialog om helse for Osloungdommen i årene fremover.

Du kan lese rapporten her, eller kontakte oss for fysiske kopier.

 

En stor takk til alle som deltok og kommenterte på funnene under rapportlanseringen, og ikke minst takk til all ungdom som deltok under Ungdomshøringen 2024!