Økt støtte til ung frivillighet: Men utfordringene vedvarer

Byrådet presenterte i dag sitt budsjettforslag for 2025, og der foreslås det en liten økning i støtten til barne- og ungdomsorganisasjoner. Budsjettet viser likevel at det fortsatt er rom for forbedringer. 

Av: UngOrg

Våre ønskede prioriteringer var å øke støtten til våre medlemsorganisasjoner. En liten økning har de fått, men det er behov for ytterligere støtte. De ekstra midlene gir våre medlemmer muligheten til å fortsette sine tilbud  – likevel hadde vi håpet at det nye byrådet skulle satse mer på barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo

Det er flere gode satsninger på barn og unge i dette budsjettet, men også i år blir våre medlemmer ikke prioritert høyt nok, sier styreleder Sania Aliza Saddique i UngOrg.

Mangel på reelle støtte

Det som nå er foreslått, dekker kun en brøkdel av det vi hadde håpet på. Selv om dette er et skritt i riktig retning, hadde vi forventet mer, spesielt med tanke på de økende behovene hos våre medlemsorganisasjoner. 

  • Vi ba om en økning på 1,5 millioner kroner, 
  • I budsjettforslaget er det foreslått en økning på 400 000 kroner.

Dette betyr at støtten går fra 11 til 11,4 millioner kroner totalt.

Mange føler på etterslepet fra pandemien og kjemper fortsatt for å holde seg gående, og denne økningen utgjør ingen reell forskjell, uttrykker en bekymret styreleder.

Det er positivt at midlene til barne- og ungdomsaktiviteter er økt, og at det settes av ressurser til ung frivillighet. Til tross for dette, er det en bekymring for at den reelle utviklingen i driftsstøtten ikke har holdt tritt med økte kostnader det siste tiåret. I verste fall kan dette føre til kutt i tilbud og at organisasjoner risikerer å bli lagt ned på sikt.

Historisk utvikling

De siste to årene har vi sett en økning på til sammen 800 000 kroner i støtten, noe som er en positiv utvikling. Likevel ligger vi fortsatt langt bak den reelle verdien fra toppåret i 2007 på 12 millioner kroner. Dette gjør det utfordrende å møte de stadig økende behovene til Oslos barn og unge.

Vi vil fortsette å arbeide for at barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo får den støtten de fortjener, slik at de kan tilby gode tjenester. Men det er nødvendig at Oslo kommune begynner å ta organisasjonene mer på alvor i fremtidige beslutningsprosesser.